Реклама

Вживання в їжу темнозабарвлених ягід захистить від хвороби Паркінсона

( Голосів, Всередньому: 0 із 5 )
Tuesday, 15 February 2011

ягодиРегулярне вживання ягід допомагає знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона. Відкриття зроблене співробітниками Гарвардської школи охорони здоров’я  у Бостоні (США) за результатами дослідження 49 281 чоловіків та 80 336 жінок. Робота проводилася за підтримки американських Національних інститутів охорони здоров’я.

Фахівці вивчили анкети, заповнені піддослідними, і інформацію з бази даних, щоб підрахувати рівень флавоноїдів, що потрапляють в організм із ягодами. Потім проаналізували зв'язок між обсягом споживаних флавоноїдів і ризиком виникнення хвороби Паркінсона. Зверталася увага й на те, у якій кількості в їжі піддослідних були присутні п'ять основних джерел флавоноїдів: чай, ягоди, яблука, червоне вино та апельсини або апельсиновий сік. (Флавоноїди, доречі, містяться також в інших цитрусових та шоколаді.)

Спостереження за учасниками велося протягом 20–22 років. За цей час хвороба Паркінсона була діагностована в 805 людей. Люди, які «дружили» із флавоноїдами (а таких було 20%), ставали жертвами нейродегенеративного захворювання на 40% рідше тих 20%, у чиєму раціоні флавоноїди містилися в мінімальній кількості. Цікаво, що в жінок такого зв'язку — між вживанням флавоноїдів і розвитком паркінсонізму — не встановлено. Але коли були досліджені підкласи флавоноїдів, виявилося, що регулярне надходження в організм антоціанів знижувало ризик виникнення хвороби в обох статей. Результати дослідження будуть представлені на 63-іх щорічних зборах Американської академії неврології, що пройде в Гонолулу з 9 по 16 квітня.

Фітохімікати антоціани містяться в основному в ягодах. Ці натуральні антиоксиданти забарвлюють ягоди, фрукти та овочі в червоний, пурпурний і темно-синій колір.

Декілька років тому експеримент, проведений на пацюках і мишах, показав, що антоціани значно сповільнюють ріст колоній ракових клітин. Досліди також продемонстрували, що в деяких випадках не тільки вповільнюється ріст злоякісних пухлин, але й гине до 20% ракових клітин.

 

 

За матеріалами: science.compulenta.ru