Папір із срібним нанопокриттям захистить продукти від псування |
Thursday, 20 January 2011 |
Група дослідників під керівництвом Аарона Геданкена з Інституту нанотехнологій і сучасних матеріалів при Університеті Бар-Ілан (Ізраїль) розробила простий з погляду алгоритму, але досить ефективний спосіб нанесення мікроскопічних (у 50 000 разів менше діаметра людської волосини) частинок срібла на папір. Технологія така: аркуш занурюється в розчин, що містить колоїдне срібло, після чого на нього впливають ультразвуком. У ході реакції на папері осідає незмивний шар срібла. Змінюючи концентрації вихідних речовин і тривалість впливу ультразвуку, можна одержувати покриття товщиною від 90 до 150 нанометрів. Подальші дослідження за допомогою рентгеноструктурного аналізу, сканування електронним мікроскопом і термогравіметрії підтвердили ефективність способу. Результати роботи опубліковані у виданні Американського хімічного товариства Langmuir. Покритий наночастинками срібла папір має антибактеріальні властивості. Він перешкоджає проникненню кишкової палички і золотистого стафілококу, які псують харчові продукти, — тому в перспективі її можна використовувати як упаковку для їжі. Теоретично такий метод зберігання продуктів здатний конкурувати з термічною обробкою і глибокою заморозкою, однак поки виробництво «антимікробного» паперу для комерційного використання недоцільне.
За матеріалами: science.compulenta.ru Наступні новини у розділі:
Попередні новини у розділі:
|