Реклама

Папір із срібним нанопокриттям захистить продукти від псування

( 1 Голосів, Всередньому: 5.00 із 5 )
Thursday, 20 January 2011

papir_sribloГрупа дослідників під керівництвом Аарона Геданкена з Інституту нанотехнологій і сучасних матеріалів при Університеті Бар-Ілан (Ізраїль) розробила простий з погляду алгоритму, але досить ефективний спосіб нанесення мікроскопічних (у 50 000 разів менше діаметра людської волосини) частинок срібла на папір.

Технологія така: аркуш занурюється в розчин, що містить колоїдне срібло, після чого на нього впливають ультразвуком. У ході реакції на папері осідає незмивний шар срібла. Змінюючи концентрації вихідних речовин і тривалість впливу ультразвуку, можна одержувати покриття товщиною від 90 до 150 нанометрів.

Подальші дослідження за допомогою рентгеноструктурного аналізу, сканування електронним мікроскопом і термогравіметрії підтвердили ефективність способу. Результати роботи опубліковані у виданні Американського хімічного товариства Langmuir.

Покритий наночастинками срібла папір має антибактеріальні властивості. Він перешкоджає проникненню кишкової палички і золотистого стафілококу, які псують харчові продукти, — тому в перспективі її можна використовувати як упаковку для їжі.

papir_sriblo_big

Теоретично такий метод зберігання продуктів здатний конкурувати з термічною обробкою і глибокою заморозкою, однак поки виробництво «антимікробного» паперу для комерційного використання недоцільне.

 

 

За матеріалами: science.compulenta.ru