Нітрат зі шпинату та інших листових овочів робить м'язи сильнішими |
Wednesday, 27 June 2012 |
Нітрат, що міститься у шпинаті та інших листових овочах, підвищує м'язову силу. Вчені з Каролінського інституту у Стокгольмі (Швеція) ідентифікували два білки, виробіток яких стимулюється прийомом цього нітрату. Експерименти проводилися на мишах. Гризунів поділили на дві групи, одна з яких була контрольною, а друга сім днів отримувала питну воду з додаванням нітрату. Кількість нітрату, споживана мишами, була еквівалентна тій, яку людина отримує при споживанні 200-300 грамів свіжого шпинату або двох-трьох коренеплодів буряка в день. Протягом тижня фахівці вивчали різні м'язи на кінцівках мишей. З'ясувалося, що у тварин з «нітратної» групи м'язи були більш сильними: найкраще шпинат "попрацював" над довгим розгиначем пальців (м'яз, що розгинає гомілку) і коротким згиначем пальців (м'яз підошовної частини стопи). Подальше обстеження показало, що у м'язах мишей, які пили нітратну воду, була підвищена концентрація CASQ1 і DHPR - білків, які беруть участь у гомеостазі кальцію, критичного вирішального фактора м'язового скорочення. Шпинат і буряк - основні джерела нітрату, але він зустрічається і в інших листових овочах, таких як салат-латук і мангольд (листовий буряк, - на фото). Автори роботи готуються продовжити дослідження, щоб з'ясувати, чи можна застосувати відкритий ними ефект до людей із м'язовою слабкістю. Результати дослідження опубліковані у Journal of Physiology.
Джерело: InfoNova.org.ua За матеріалами: science.compulenta.ru Наступні новини у розділі:
Попередні новини у розділі:
|