Шоколад корисний для здоров'я судин, але лише для чоловіків |
Sunday, 30 December 2012 |
Тромби у судинах часто виникають внаслідок підвищеної активності тромбоцитів. Правильна робота тромбоцитів залежить від безлічі факторів, у тому числі від того, що ми їмо. Можна харчуватися так, що тромбами будуть забиті всі судини, а можна, навпаки, зменшувати ймовірність тромбозів. Речовини, які нормалізують активність тромбоцитів, містяться в овочах і фруктах, деяких спеціях, чаях та навіть у вині. Але найбільш сприятливими у цьому сенсі виявилися флавоноли, що містяться у какао-бобах. При цьому досліджень, які вивчали б вплив шоколадних флавонолів на серцево-судинну систему досить небагато. Одну з таких робіт виконали вчені з Абердинського університету (Велика Британія). Вони годували добровольців гірким шоколадом із підвищеним вмістом флавонолів, шоколадом із звичайним вмістом флавонолів і білим шоколадом. Потім у піддослідних оцінювалася активність тромбоцитів у зразках крові та сечі, взятих через кілька годин після шоколадної трапези.
Еритроцити в оточенні активованих тромбоцитів (фото Science Picture). Формування тромбу ділиться на дві фази - першу, оборотну, коли тромбоцити активуються і починають набувати липкості, і другу, необоротну, коли вони агрегують, злипаються разом. Як пишуть дослідники у журналі Molecular Nutrition Food Research, темний шоколад, особливо додатково збагачений флавонолами, уповільнював обидві стадії активізації тромбоцитів - але лише у чоловіків. У жінок шоколад обмежував тільки необоротну стадію злипання, при цьому тромбоцити зберігали підвищену липкість і, отже, несли певну загрозу. Найбільший «антитромбоутворювальний» ефект спостерігався через дві години після вживання шоколаду. При цьому, зрозуміло, у чоловіків і жінок збільшувалася і тривалість кровотечі, однак не настільки, щоб можна було стекти кров'ю від найменшої подряпини. У цілому ж дослідники були дещо спантеличені різницею у дії флавонолів на чоловіків і жінок; очевидно, тромбоцити використовують дещо різні механізми активації у залежності від статі. Автори роботи підкреслюють, що корисний ефект може мати тільки гіркий шоколад, із 70-відсотковим вмістом какао, хоча найбільш ефективним був би препарат на основі очищених какао-флавонолів.
Джерело: InfoNova.org.ua За матеріалами: science.compulenta.ru
Наступні новини у розділі:
Попередні новини у розділі:
|