Реклама

Науковці рекомендують збільшити норму споживання вітаміну С більш ніж удвічі

( 6 Голосів, Всередньому: 4.00 із 5 )
Tuesday, 04 September 2012

добова норма споживання вітаміну СРекомендована норма споживання (РНС) вітаміну С у більшості людей не досягає і половини потрібної дози, заявляють вчені з Інституту Лайнуса Полінга при Університеті Орегону (США). Вони вважають, що одержали переконливі свідчення того, що РНС повинна бути збільшена до 200 мг у добу для дорослої людини.

На даний час американські лікарі рекомендують чоловікам споживати 90 мг аскорбінової кислоти у день, а жінкам - 75 мг.

Недавній аналіз результатів 29 досліджень показав, що щоденний прийом 500 мг вітаміну С у виді харчових добавок значно знижує кров'яний тиск - як систолічний, так і діастолічний. Високий тиск, основний фактор ризику серцевих захворювань і інсульту, прямо відповідальний за 400 тис. смертей у рік тільки у Сполучених Штатах.

Дослідження 20 тис. чоловіків і жінок, проведене у Європі, показало, що смертність від серцево-судинних хвороб на 60% нижче серед тих 20% піддослідних, у кого в плазмі крові зареєстрована найвища концентрація аскорбінової кислоти, у порівнянні з 20% власників мінімального вмісту вітаміну С.

добова норма споживання вітаміну С

Кристал вітаміну С, фотографія у поляризованому світлі (фото Pasieka / Science Photo Library).

Ще одна робота виявила, що у чоловіків з низьким рівнем аскорбінової кислоти у крові в порівнянні із власниками максимального показника на 62% підвищений ризик смерті від раку через 12-16 років.

Вчені стверджують, що всі ці відкриття можуть бути підтверджені лабораторними дослідами на тваринах. Такі експерименти більш точні, ніж дослідження за участю людей, оскільки їх здійснюють у контрольованих умовах з використанням тваринних моделей з ідентичною генетичною будовою. Фахівці впевнені, що рекомендована норма споживання вітаміну С повинна бути збільшена, і що співвідношення між вигодою та ризиком дуже високе. Приймання 200 мг вітаміну на добу не становить для людини ніякої небезпеки, але значно зменшує ймовірність розвитку хронічних захворювань і розладів, що приводять до них, таких як високий кров'яний тиск, хронічне запалення, погана імунна реакція та атеросклероз.

Аскорбінова кислота міститься у цитрусових, зелені, овочах (перець, броколі, кочанна капуста, помідори, картопля). При зберіганні продуктів (включаючи тривале заморожування, сушіння, соління, маринування), готуванні їжі, подрібнюванні овочів і фруктів у салатах, готуванні пюре відбувається часткове руйнування вітаміну С. При температурній обробці знищується до 30-50% аскорбінової кислоти. Добову дозу у 200 мг вітаміну С можна одержати, якщо з'їдати в день по 5-9 порцій фруктів і сирих або приготованих на пару овочів, запиваючи їх склянкою апельсинового соку.

 

 

Джерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: vestinauki.ru