| Фізіологи виявили аналог "білого шуму" для запахів, які відчуває людина | 
| Tuesday, 20 November 2012 | 
| 
	 Для створення сумішей вчені використали 86 чистих речовин з відомою молекулярною формулою. На їхній основі автори складали пари комбінацій різної складності таким чином, щоб у парі не було ні одної спільної речовини. При цьому у найскладніших сумішах число компонентів сягало 43 штук. Перед нанесенням на спеціальні адсорбери, речовини розбавляли для вирівнювання інтенсивності запаху кожної з них. Отримані суміші демонстрували добровольцям, які повинні були оцінити схожість складних запахів. Вчені встановили, що при збільшенні числа компонентів у суміші пахучих речовин її суб'єктивний запах стає все менш помітним. Для сумішей, що складаються більш ніж з 20 компонентів, більше половини мали для учасників експерименту "дуже схожий" запах незважаючи на те, що між ними не було ніяких спільних компонентів. Для більш складних сумішей ця частка була ще більшою. У наступній серії експериментів добровольцям спочатку демонстрували суміш із 40 компонентів під позначенням "laurax", а потім пропонували описати запах кількох інших сумішей. Виявилося, що чим більше у сумішах було компонентів, тим частіше учасники експерименту були схильні ідентифікувати їх як "laurax". Той же дослід, проведений через шість місяців, показав, що добровольці пам'ятають запах "laurax" і продовжують називати так усі досить складні суміші. Більшість звичайних запахів, таких як аромат троянди чи кави, теж є складеними, але при цьому добре відрізняються один від одного. Автори вказують, що у таких сумішах компоненти по-перше, мають схожі хімічні групи, а по-друге, дуже сильно відрізняються концентрацією та інтенсивністю запаху. На відміну від природних, використані вченими штучні суміші одночасно активують багато нюхових рецепторів з однаковою "силою". Нещодавно інша група дослідників встановила механізм, завдяки якому окремі нюхові нейрони синтезують лише один тип рецепторів. Механізм пригнічення роботи генів інших рецепторів виявився пов'язаний з модифікацією гістонів - білків, що беруть участь в епігенетичному спадкуванні. Робота опублікована у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий опис наводять Sciencenow і Naturenews. 
 
 Джерело: InfoNova.org.ua За матеріалами: lenta.ru 
 Наступні новини у розділі: 
 Попередні новини у розділі: 
 | 
 
         
             Ізраїльські фізіологи встановили, що всі досить складні суміші пахучих речовин викликають те саме суб'єктивне відчуття нюхового "білого шуму", навіть якщо у їхньому складі немає ніяких спільних компонентів.
Ізраїльські фізіологи встановили, що всі досить складні суміші пахучих речовин викликають те саме суб'єктивне відчуття нюхового "білого шуму", навіть якщо у їхньому складі немає ніяких спільних компонентів.  
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    