Реклама

Вчені-футурологи назвали перспективні продукти харчування майбутнього

( 7 Голосів, Всередньому: 3.43 із 5 )
Thursday, 02 August 2012

продукти харчування майбутньогоВчені-футурологи вважають, що приблизно через 20 років звичну їжу на столах замінять водорості, комахи та м'ясо із пробірок. До цього приведуть нестабільні ціни на їжу, а також постійно зростаюче населення планети і проблеми навколишнього середовища.

Водорості

Водорості могли б стати рішенням складних світових проблем, включаючи недостачу продовольства. Зокрема, вважають вчені, ними можуть харчуватися як тварини, так і люди, а також біопаливо на їхній основі допоможе знизити залежність від енергоносіїв.

Одним з достоїнств водоростей називається те, що вони ростуть в океанах, що досить важливо, якщо врахувати дефіцит землі та питної води на суші, вважають вчені. Крім цього, це найбільш швидкозростаюча рослина на Землі.

продукти харчування майбутнього

На думку окремих представників харчової промисловості, вирощування водоростей на фермах може стати найбільшою індустрією сільського господарства. Цей продукт давно є одним із ключових у ряді країн Азії.

У повсякденний раціон людей водорості, як і комахи, можуть увійти також без нашого відома. Наприклад, гранули водоростей, які до речі дуже ароматні, вже використовувалися вченими із Шефілдського університету для заміни солі у хлібі та напівфабрикатах.

Цілком можливо, що у майбутньому такі гранули будуть використовуватися як заміна солі у готових блюдах, а також сосисках і інших продуктах.

Комахи

На думку футуролога Моргана Гейя, комах у майбутньому, можливо, назвуть міні-худобою і саме вони будуть основним продуктом харчування людей. За його словами, комахи мають набагато більшу харчову цінність, ніж звичайне м'ясо, а також є відмінним джерелом білку.

Також вплив на їхнє повсюдне поширення зробить і те, що утримання такої міні-худоби матеріально менш затратне, ніж утримання звичайної великої рогатої худоби. Зокрема, їм потрібно менше води і вони виділяють зовсім небагато вуглекислого газу.

продукти харчування майбутнього

У наш час, відзначає Гей, близько 1400 з усіх відомих науці видів є їстівними для людини.

При всьому цьому Гей говорить, що візуально в їжі вони будуть чимось нагадувати звичайне м'ясо, а не подаватися у своєму незміненому вигляді - як їх вживають у їжу австралійські аборигени. Цілком можливо, що, наприклад, коників і цвіркунів, будуть подрібнювати та використовувати як інгредієнти для бургерів.

Як повідомляє BBC, зараз уряд Нідерландів вже витрачає величезні кошти, щоб ввести комах у повсякденний раціон своїх громадян. Наприклад, нещодавно був виділений 1 мільйон євро на підготовку законодавства, яке б регулювало ферми по вирощуванню комах, а також на проведення різних наукових досліджень.

М'ясо із пробірки

Як стало відомо голландським дослідникам, цього року вже вдалося виростити м'ясо у лабораторних умовах - це була смужка м'язової тканини, що зовні чимось нагадувала кальмарів. Вирощена вона була за допомогою стовбурових клітин корів. До кінця поточного року вчені сподіваються представити світові перший «бургер із пробірки».

продукти харчування майбутнього

Відповідно до дослідження Оксфордського університету, лабораторне вирощування м'яса здатне знизити викиди парникових газів, а також скоротити витрати води та енергії. Також у такому м'ясі вчені можуть зменшити вміст жиру при цьому збільшивши вміст живильних речовин.

Нагадаємо, що перша наукова праця по створенню м'яса у пробірці фінансувалася NASA. Фахівці дослідницького центру при Кардіфському університеті вивчили виготовлене у лабораторних умовах м'ясо з метою переконатися, що ним можуть харчуватися космонавти. З тих пір пройшло 10 років, і вчені у цій області всіляко намагаються популяризувати це як найбільш ефективний і чистий спосіб привнесення м'яса у раціон харчування людей.

 

 

Джерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: km.ru