Вчені пропонують боротись із зайвою вагою на генетичному рівні |
Friday, 08 July 2011 |
Вчені знайшли спосіб генетичної модифікації виробітку жирів в організмі, що дозволить ефективно боротися з віковими змінами, пов'язаними із зайвою вагою. Поки методика відпрацьована на пацюках, але біологи думають, що вона буде діяти і у людей. Питання боротьби із зайвою вагою на базі «високої науки» доволі серйозне: зараз близько 12% дорослих жителів Землі, або кожен дев'ятий, страждає повнотою. За даними дослідження Гарвардського університету з'ясувалося, що у 2008 році від ожиріння страждали 9,8% чоловіків і 13,8% жінок. Їхній індекс маси тіла (відношення ваги людини до зросту у квадраті) становив більше 30 кг/кв. м (нормальним уважається ИМТ на рівні від 18,5 кг/кв. м до 24,99 кг/кв. м). Сьогодні вчені пропонують революційно новий метод боротьби з жиром - перетворення його з одного типу в інший, стимулюючи, таким чином, більш швидке спалювання калорій і втрату ваги. У статті, опублікованій в журналі Cell Metabolism, розповідається про механізм придушення експресії гена, відповідального за роботу специфічного клітинного білка, який пов'язаний із виникненням відчуття голоду. Важливість цього білка в тому, що він регулює перехід між двома типами жирів в організмі людини. Так званий «білий жир» є шкідливим: саме його ми бачимо під шкірою гладких людей, він провокує порушення обміну речовин аж до діабету. «Коричневий жир» – це корисні жири, які використовуються людським організмом як джерело енергії. Запасений коричневий жир дозволяє виробляти тепло та енергію для життєдіяльності. Останній тип жиру характерний для немовлят та дітей. З роками коричневий жир залишає організм і заміняється білим, непотрібним, жиром. Він відкладається на талії та сідницях людей похилого віку, що страждають від зайвої ваги. Таким чином, для ефективної боротьби з тучністю необхідне «омолоджування» жиру – стимулювання синтезу коричневого жиру. Якщо «молодий» жир замінить «старий» у зрілих організмах, це дозволить людям не тільки зберегти фігуру, але й захиститися від пов'язаних із повнотою нездужань – серцевосудинних захворювань і діабету. Група вчених медичного факультету Університету Джонса Хопкінса під керівництвом Шен Бі досягла такого результату, правда поки в організмах пацюків. Вони придушили діяльність стимулюючого апетит білка NPY у мозку пацюків. Піддослідні гризуни в результаті цього легко уникали переїдання і могли похвастатися втратою ваги. Потім завдання було ускладнено: пацюкам спеціально давали дуже жирну їжу. Однак зниження ваги в порівнянні з контрольною групою, у якій не була змінена робота білка, тривало. Секрет стрункої фігури пацюків розкрився при аналізі типу жирових відкладень тварин двох груп. У пацюків з подавленим білком NPY помітна частка білого жиру замістилась «молодим» коричневим жиром. Практичне застосування цієї методики на людях пов'язане з використанням стовбурових клітин (куди ж тепер без них). Медики планують робити підшкірні ін'єкції стовбурових клітин, щоб знизити кількість білого жиру і стимулювати зниження ваги.
За матеріалами: gazeta.ru Наступні новини у розділі:
Попередні новини у розділі:
|