Реклама

Почав роботу супутник для надточного вимірювання форми Землі

( 3 Голосів, Всередньому: 4.67 із 5 )
Tuesday, 07 April 2009

GOCEІнженери Європейського космічного агентства запустили системи супутника GOCE, призначеного для надточного вимірювання форми Землі. Зокрема, фахівці провели попереднє тестування акселерометрів (приладів для вимірювання проекції прискорення на обраний напрямок) супутника та включили його іонний двигун.

 

Людство не причетне до глобального потепління?

( 3 Голосів, Всередньому: 5.00 із 5 )
Monday, 06 April 2009

globalne_poteplinnyaОстаннє тисячоліття було одним із найтепліших за всю історію існування людини. До такого висновку прийшла група швейцарських кліматологів. Вони виявили, що потепління було викликано природними факторами, і ніяк не пов'язане з ростом температури під впливом парникового ефекту, що спостерігається останні піввіку. Про зміни клімату в Європі вченим розповіли дерева та сталактити.

 

У Всесвіті виявлено величезні суперкластери та гігантські порожнечі

( 4 Голосів, Всередньому: 4.00 із 5 )
Sunday, 05 April 2009

superclusterВчені виявили відразу два в буквальному значенні гігантські космічні феномени - величезні космічні порожнечі та не менш величезні концентрації галактик, що являють собою надзвичайно великі галактичні кластери. Одна з виявлених порожнеч настільки велика, що вчені губляться в здогадах у відношенні того, як вона могла сформуватися.

 

Таємниця темної енергії

( 3 Голосів, Всередньому: 5.00 із 5 )
Saturday, 04 April 2009

temnaenerhiya80 років тому американський астрофізик Едвін Габбл відкрив явище віддаляння галактик одна від одної зі швидкістю пропорційною відстані між ними. Використовуючи найбільший на той час телескоп із діаметром дзеркала 2,5 м (обсерваторія Маунт-Вільсон у Каліфорнії, США) він визначив відстані до найближчих галактик за допомогою знайдених у них пульсуючих зірок класу цефеїд, які є своєрідними реперами.

 

Нова гіпотеза природи темної матерії

( 3 Голосів, Всередньому: 5.00 із 5 )
Saturday, 04 April 2009

temnamateriyaУвагу астрономів давно привертають об'єкти, які не можуть бути виявлені ні візуальним спостереженням, ні завдяки електромагнітному випромінюванню. Єдиною ознакою їхнього існування є гравітаційний вплив на сусідні зірки та планети. Прийнято вважати, що такі об'єкти складаються з «прихованої маси», що зветься також «темною матерією».

 

Батарейки, що працюють на крові

( 4 Голосів, Всередньому: 4.75 із 5 )
Friday, 03 April 2009

klitynykroviКлітини дріжджів можуть стати відмінним паливом і відкрити новий напрямок у медицині. До такого виводу прийшли канадські вчені, які змогли створити мікроскопічні паливні елементи, що працюють на плазмі крові. Виробленої ними енергії цілком достатньо, щоб забезпечити живлення нанопристроїв і навіть більшої медичної техніки. І ці батарейки ніколи не доведеться змінювати.

 

Надзвичайно місткий полімерний акумулятор створено у США

( 7 Голосів, Всередньому: 4.29 із 5 )
Thursday, 02 April 2009

hnuchkabatareyaВчені з Каліфорнійського університету (University of California at Berkeley) розробили новий тип гнучких батарей, які здатні перевершити нинішні літієві акумулятори по питомій ємності та довговічності при відносній дешевині.

 
Сторінка 149 з 170